Frie Bønder til regeringen: Round Up skal også forbydes i foderkorn og raps

sprøjtebillede

 

Regeringen vil forbyde brugen af Round Up før høst i konsumafgrøder som brødhvede, maltbyg, grynhavre og brødrug. Det skal ske ved en ændring af bekendtgørelse for bekæmpelsesmidler, men det vækker kun betinget glæde hos landsforeningen Frie Bønder – Levende Land.

– Det er en billig omgang for regeringen, siger foreningens næstformand, agrarøkonom Henrik Kuske Schou. Allerede i 2016 kom der en brancheaftale i stand om forbud mod glyphosat (Round Up) før høst i konsumkorn mellem landbruget og grovvarebranchen. Den kom til at gælde fra høst 2017. Så det er nemt og bekvemt for regeringen at ophøje virkeligheden til lovændring i en bekendtgørelse. Måske også fordi man trænger til at vise lidt handlekraft på miljøområdet efter balladen omkring Landbrugspakken og vandplanerne.

I Frie Bønder – Levende Land undrer vi os over, at forbuddet ikke også omfatter foderkorn og raps, siger næstformanden. Især når der i flere udenlandske forsøg er påvist en sammenhæng mellem brug af glyphosat før høst både i foderkorn og importeret foder som sojaskrå, og så reproduktionsproblemer hos blandt andet søer, og diarré hos smågrise og fjerkræ, siger Schou, som ikke mener, at husdyrene skal fungere som ”rensningsanlæg” for rester af bekæmpelsesmidler.

Der pågår pt. en undersøgelse hos Institut for Husdyrvidenskab, hvor man med 10 mio. kroner i støtte fra Velux-fonden og Villum-fonden analyserer, om rester af glyphosat i foderet påvirker dyrs sundhed. Resultaterne foreligger dog først i 2020.

– Men hvorfor skal der forskes i noget, når det er så åbenlyst forkert at sprøjte i en næsten moden afgrøde, siger Schou, og tilføjer, at hvis regeringen vælger at beskytte forbrugeren med et forbud, hvorfor skal vores husdyr så ikke beskyttes? Det behøver man vel ikke vente på forskningsresultater for at kunne beslutte.

– Glyphosat bruges også i stor udstrækning til at tvangsmodne raps, og jeg er overbevist om at det sagtens kunne genfindes i rapskager som blandt andet fodres i stort omfang til malkekvæg og svin, siger Schou.

Frie Bønder – Levende Land anbefaler stærkt regeringen, at ændringen i bekendtgørelsen også kommer til at omfatte foderkorn og raps.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s