Frie Bønder mener: Den tunge del af landbruget er ved at være ude af trit med resten af samfundet.

026red

Der er et yndigt land på 2,6 millioner hektar, hedder det i en række film fra Landbrug & Fødevarer. Fortalt med filmmand, forfatter og mangeårig cykelsportskommentator Jørgen Leths stemme.

Men der er også et andet yndigt land på 1,7 millioner hektar. Nemlig den del som resten af samfundslivet udfoldes på og som den altovervejende hovedpart af befolkningen bor og lever på.

Meget tyder på at de to yndige lande er på konfliktkurs omkring anvendelsen af det samlede areal. For når de to yndige lande er flettet ind i hinanden og gensidigt påvirker hinanden på mange måder, er det jo et væld af nabostridigheder, der kan komme til at opstå.

I øjeblikket er en protestbevægelse ved at rejse sig på Tuse Næs ved Holbæk. En forening i lokalsamfundet, som er imod en større udvidelse af svineproduktionen på næsset, får medlemmer fra hele landet. Frie Bønder – Levende Land vil følge udviklingen meget nøje.

På andre fronter er skelstridighederne endt med sagsanlæg. Landbrug & Fødevarer stævnede tidligere i år Miljø- og Fødevareklagenævnet, der gav Egedal Kommune ret til et forbud mod sprøjtning til såvel landmænd som private villaejere på 67 hektar for at beskytte drikkevandsindvindingen.

Men det slutter ikke her. Tidligere i marts besluttede Landbrug & Fødevarer, at støtte op om Bæredygtig Landbrugs retssag om vandplanerne. Her handler det om den generelle beskyttelse af vandsystemerne fra bæk til hav. Og ligeledes her vælger landbruget at udfordre samfundets ret til beskyttelse af miljøet.

Frie Bønder – Levende Land mener, at selvom det er en basal ret i et retssamfund at få prøvet en sag af ved en domstol, er selve sagsanlæggene særdeles ærgerlige for landbrugets omdømme.

De kommende dage vil vi stille skarpt på denne uheldige tendens.

Vi har jo et yndigt land på 4,3 millioner hektar – og vi skal jo være her alle sammen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s