Frie Bønder: Tåbeligt at Landbrug & Fødevarer står fast på en tabersag

DSC_5969

af næstformand og agrarøkonom Henrik Kuske Schou

I gamle dage var noget af det værste man kunne være ude på landet brøndpisser eller hestetyv. Begge forbrydere var i stor risiko for at blive hængt. Sådan er det ikke heldigvis ikke mere. Ingen i vore dage har interesse i at ødelægge anden mands brønd – og dog.

I Egedal kommune i Nordsjælland vil man beskytte borgernes drikkevand, og den 18. december 2017 traf Miljø- og Fødevareklagenævnet en afgørelse om, at Egedal Kommune kan indføre sprøjteforbud på et areal på 67 hektar.

I slutningen af januar proklamerede Landbrug & Fødevarers næstformand Lars Hvidtfeldt, at organisationen ville stævne Miljø- og Fødevareklagenævnet for afgørelsen, hvilket skete den 7. marts 2018. Man mener ikke, at der hverken er fagligt eller juridisk belæg for at indføre sprøjteforbud i en radius på 300 meter omkring boringerne

Frie Bønder finder det fuldstændig tåbeligt, at Landbrug & Fødevarer vil stille sig på bagbenene over at et areal svarende til et mindre landbrug, som blot skal ”tvangsomlægges” til sprøjtefri dyrkning for at beskytte drikkevandet. Der er jo ingen, der forbyder fortsat drift af arealerne, men kun et forbud mod brug af pesticider.

Vi har vel alle, også landmænd, en interesse i at beskytte vores fælles drikkevand.

I Frie Bønder – Levende Land er vi overbevist om, at Landbrug & Fødevarer taber sagen. Det ligger jo lige til højrebenet, at ingen vil give landmændene fortsat ret til sprøjte med diverse pesticider lige op af drikkevandsboringer.

Vi mener ikke, at de berørte landmænd umiddelbart skal kompenseres for ikke at sprøjte. Det svarer jo til, at rockere kræver beskyttelsespenge af forretningsdrivende for at lade dem være i fred. Landmændene kan fortsætte driften trods et pesticidforbud, selvom de kan miste tilskud til økologiomlægning, når det træder i kraft. Så der er faktisk kun en ting at gøre. Få omlagt de 67 hektar til økologi hurtigst muligt og få det ekstra tilskud. Og det inden et forbud træder i kraft.

Den seneste tid er der påvist triazoler (svampemidler) i drikkevandsprøver. Midlet har ind til nu ikke været et af de pesticider, der normalt overvåges på vandværkerne, men det anbefales nu stærkt fra alle sider, at det også indgår i vandværkernes analyseplan.

Triazoler har vist sig at medføre resistens over for midler til at helbrede svampeinfektioner hos mennesker. I modsætning til tidligere, er det ikke længere fortidens pesticider, der nu findes i drikkevand, men også nyere og godkendte midler.

Så argumentet med, at de pesticidfund, der sker nu, udelukkende er fortidens synder, holder ikke længere. Alene derfor har befolkningen en soleklar ret til at beskytte drikkevandet, lokalt såvel som nationalt.

Fremtidens bonde vil kunne klare sig med ingen eller kun meget få pesticider. Det kræver en anderledes drift med et mere alsidigt sædskifte, flere flerårige afgrøder som græs og brug af alternative metoder mod ødelæggende insekter. Mon ikke verdens dygtigste landmænd også kan klare den udfordring?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s