Frie Bønder til demonstration mod flere svin

Svinefabrik_Nejtak

Torsdag d. 30. august deltog Frie Bønder – Levende Land sammen med mere end 300 andre miljøbevidste borgere i en demonstration mod den danske svineindustri og Folketingets manglende vilje til at regulere denne i en mere miljøvenlig retning. Demonstrationen var et fælles initiativ fra miljøforeningen Tuse Næs, NOAH Friends of The Earth Denmark, Afrika Kontakt, Bevar De Forhadte Vandløb, Greenpeace, Klimakollektivet, Dansk Vegetar Forening, Levende Hav, Verdens Skove, Jungshoved Miljøgruppe, Dyrenes Alliance og naturligvis Frie Bønder – Levende Land selv.

Bestyrelsesmedlem Ole Færgeman repræsenterede Frie Bønder – Levende Land med denne fine tale:

Hvad kan vi undvære og hvad har vi brug for?

Ingen lande tillader så mange svin pr. indbygger som vi gør i Danmark.  Hvis vi alle befandt os her i Københavns gader sammen med årets svineproduktion, ville der stå 5 svin, hver på 80 kg, mellem dig og det næste menneske.

Den enorme svineproduktion er ikke nødvendig. Vi kan undvære den. Danmarks økonomi kan undvære den, Danmarks bedste landmænd kan undvære den, vores køkken, maver og helbred kan undvære den, Danmarks jord og Danmarks natur kan undvære den, og dyrene kan i den grad undvære den.

Ikke mindst kan klimaet undvære den. Landbrugets ledere siger, at ingen kunne forudse eller forberede sig på den lange tørke her i sommer. Men alle ved jo, at tørken i Danmark og skovbrandene i Sverige skyldes opvarmning af hele planeten. Og alle ved, at vi for længst blev klar over, at det ville ske.

Men i januar i år sagde Miljø- og fødevareministeren minsandten – det var dengang det var Esben Lunde Larsen – at han gerne så en fordobling af den danske svineproduktion, fra mere end 30 millioner svin om året til mere end 60 millioner svin om året.

Så bliver der 10 slagtesvin mellem dig og det næste menneske her i gaderne.

De 30 millioner flere svin vil øge udledningen af drivhusgasser med 9 millioner tons! Det er 16% af Danmarks nuværende udledning af drivhusgasser.

Og det i en tid, hvor intet er mere vigtigt end at nedbringe udledning af drivhusgasser. Industriel svineproduktion er ”bad news” for vores børn og vores børnebørn!

Der er brug for et mere opfindsomt og et mere anstændigt landbrug end det vi kender i dag. Vi skal have mange små, moderne, og langt mere alsidige landbrug, for min skyld gerne med nogle grise, som har det godt.

Der er brug for mange flere, veluddannede unge mennesker fra både land og by.

Der er brug for, at de mange penge, som politikerne bevilger til industrilandbrug, og dermed til naturødelæggelse og klimaforandringer, i stedet går til landmænd, som passer på jorden, på dyrene, på naturen og på os.   

Det kan godt lade sig gøre, men danske regeringer har valgt netop ikke at udnytte de muligheder for støtte til små, anstændige landbrug, som vi har som medlem af EU, den Europæiske Union. Det er hverken landmænd eller Danmark tjent med.

I den diskussion om landbrug, som foregår i bygningen bag ved os, har vi brug for langt mere ærlighed og langt større alvor.

Der er fremtid i anstændige små landbrug. Industrilandbrugets tid er forbi.

Tak fordi I lyttede.

Læs også Ole Færgemans og formand, Hans Jørgen Nygaards debatindlæg i Jyllandsposten d. 27.08.2018 om øget svineproduktion og drivhusgasser HER.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s