Svinesektorens udledninger af drivhusgasser

DSC_5761tilwebsideAf Ole Færgeman, medlem af bestyrelsen

I et indlæg i Altinget Fødevarer viser FBLL, at tal fra Landbrug & Fødevarer (L&F) og tal fra World Resources Institute (WRI) tilsammen betyder, at den danske svinesektor udleder 26,5 millioner tons drivhusgasser om året. Det er to en halv gange så meget drivhusgas, som Landbrugsstyrelsen regner med, at hele landbruget udleder, og FBLLs indlæg burde derfor få regeringen til revidere sin måde at beregne landets drivhusgasudledninger på. Både regeringen og L&F har imidlertid efterhånden brugt meget lavere estimater (50 millioner tons fra hele Danmark, heraf ca. 10 millioner fra landbruget) så mange gange, at det kan være vanskeligt at indrømme behovet for en revision.

Hvor ubekvemt FBLLs indlæg er for L&F fremgår af modsvaret fra professor Tim Searchinger, som er en af forfatterne til WRI rapporten der var bestilt og delvist betalt af L&F. I sit modsvar fremfører han et klassisk stråmandsargument. I stedet for at argumentere imod konklusionen om de 26,5 millioner tons drivhusgas skriver han, at WRI rapporten var transparent, dvs. gennemskuelig. Rapportens gennemskuelighed havde vi i vores indlæg imidlertid ikke berørt og derfor heller ikke anfægtet, hvilket jeg skrev jeg til ham. Han svarede, at Google Oversæt åbenbart havde svigtet ham. Det er af flere grunde en usandsynlig forklaring. Den mere sandsynlige er, at L&F eller en danskkyndig i WRI har hjulpet ham.  Under alle omstændigheder tyder modsvaret, som afspejler en betydelig indsats, at man fra L&Fs side meget gerne vil aflede opmærksomheden fra FBLLs saglige beregninger af udledninger af drivhusgas fra den danske svinesektor.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s