Udvidelse af slagtepræmieordning bør også komme små besætninger til gode

Regeringen har fundet 65 mio. kr. til at øge slagtepræmieordningen med. Det betyder mere støtte til kvægholdere for at sikre en rimelig indtjening i et presset marked.

Alle besætninger skal kunne få adgang til slagtepræmieordningen. Her Formand Tonny Klinch Hansen med sine kvæg

Desværre fastholdes kravet om at besætninger, der leverer 5 eller færre dyr, ikke kan modtage slagtepræmie. Frie Bønder mener, at dette er konkurrenceforvridende og et udtryk for unfair vilkår, da den økonomiske støtte udelukkende vil komme store kvægholdere til gode. Vi mener at alle besætninger, uanset størrelse, skal kunne drage nytte af slagtepræmieordningen.

I udvidelsen af ordningen fastholdes også kravet om en minimumsvægt på 160 kg, og at dyrene skal slagtes inden for 16 måneder for kvier og 30 måneder for tyre og stude. Det gør det vanskeligt for mindre kvægholdere med græssende dyr, der ikke både kan holde kravet om alder og vægt, da dyr på græs ikke vokser så stærkt som dyr på stald med daglig tildeling af kraftfoder. Ofte vil tyre og stude på græs være omkring 2 år inden normal slagtevægt opnås. Minimumsvægten bør i stedet nedjusteres til 130 kg, hvilket også vil fremme kvægholdernes interesse for små kvægracer, som bedre end de store racer kan afgræsse marginaljordene.

Hvis Regeringen fortsat ønsker at bruge afgræsning med kvæg til at bidrage til større biodiversitet, må det derfor sikres at mindre alle kvægholdere også får lige adgang til slagtepræmie, og de rigide krav til  alder og vægt sløjfes.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s